top of page
3D σχέδια Solidworks 3D Print It and More Λάρισα

3D ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πώς Μπορώ Να Τα Μάθω;

 Ένας Αποδεδειγμένος Τρόπος Για Να Μάθεις Τα Μυστικά Της 3D Σχεδίασης

Πλέον όλοι όσοι έχουμε ακούσει ή έχουμε κάποια σχέση με την τρισδιάστατη εκτύπωση, γνωρίζουμε ότι πρέπει να έχουμε κάποιο ψηφιακό σχέδιο (3D model - STL file) για να το εκτυπώσουμε. Συνήθως εκτυπώνουμε αντικείμενα που βρίσκουμε έτοιμα διαδικτυακά ή που μας σχεδιάζει κάποιος ειδικός σε προγράμματα CAD.

Είναι εύκολο να μάθω ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα;

Tο να μπορείς να σχεδιάσεις από μόνος σου αυτό που έχεις φανταστεί ή έχεις σκιτσάρει είναι μία αληθινή μαγεία. To να μπορείς να υλοποιήσεις τις ιδέες του μυαλού σου όπου μπορείς ύστερα από λίγη ώρα να πιάσεις στο χέρι σου - δίνει ακόμα περισσότερη έμπνευση για τις επόμενες ιδέες που θα μπορούσες να φτιάξεις. Φαντάσου ακόμα ότι μπορείς να δημιουργήσεις ένα μοντέλο χωρίς να χρειαστεί να σχεδιάζεις από το μηδέν – απλά πειράζοντας ή διαμορφώνοντας ένα ψηφιακό αρχείο ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις σου.

Με τα σχεδιαστικά προγράμματα όχι μόνο μπορείς να σχεδιάσεις αυτό που θέλεις αλλά μπορείς και να ξεπεράσεις κάποιους περιορισμούς αλλά και κανόνες του 3D Printing και τέλος να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς να κάνεις άπειρες δοκιμές.

Τα πρώτα βήματα της 3D σχεδίασης

Υπάρχουν δωρεάν σχεδιαστικά προγράμματα;

Ευτυχώς, πλέον στις μέρες μας έχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα δωρεάν (free) προγραμμάτων (Tinkercad, Freecad κ.α.) και εργαλείων για να διαλέξεις και να υλοποιήσεις τις ιδέες σου. Στην αγορά μπορεί να βρείς προγράμματα για όλες τις χρήσεις, όλα τα γούστα και…όλες τις τσέπες! Είτε έχεις επιλέξει παραμετρικά CAD προγράμματα (Rhino, OpenSCAD, Solidworks, Inventor, SketchUp κλπ.) ή πιο ελεύθερα, mesh προγράμματα (Blender, Zbrush, Maya, 3DS max, Meshmixer κλπ.), θα πρέπει να ακολουθείς κάποιους βασικούς κανόνες ώστε να προετοιμάσεις τα μοντέλα και τις κατασκευές σου για 3D σχεδίαση και 3D εκτύπωση.

Ποιο είναι το πιο εύκολο σχεδιαστικό πρόγραμμα για 3D Printing;

Δεν έχουν όλοι τη θέληση να χειριστούν όλα αυτά τα προγράμματα και να σχεδιάσουν τρισδιάστατα μοντέλα. Για σένα που ήδη έχεις αυτήν την ικανότητα (αλλιώς δε θα βρισκόσουν σε αυτήν την σελίδα) να μπείς στο κόσμο της 3D σχεδίασης, θα σου δώσω κάποιες συμβουλές πώς να τα καταφέρεις μόνος/η σου. 

Λοιπόν, το πιο εύκολο σχεδιαστικό πρόγραμμα που μπορείς να ξεκινήσεις είναι το Tinkercad.  Χωρίς αμφιβολία (αν μπορούν τα παιδιά του δημοτικού να το διαχειριστούν άνετα, μπορείς κ εσύ). 

 

Στη συνέχεια θα μάθεις και...
 

7 Βήματα Να Μάθεις 2D/3D Σχεδιαστικά Προγράμματα

Ακόμα Και Αν Είσαι Αρχάριος 

Εσωτερικός χώρος κατά τη διάρκεια μαθημάτων 3D Print It and More

 

1.Επέλεξε ένα απλό σχεδιαστικό πρόγραμμα: Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές λογισμικού για 2D και 3D σχεδιασμό. Μερικές δημοφιλείς επιλογές για 2D σχεδιασμό περιλαμβάνουν το Adobe Photoshop, το Adobe Illustrator, το AutoCAD κ.α. Για την τρισδιάστατη σχεδίαση, μπορείς να εξετάσεις το πιο απλό πρόγραμμα όπως το Tinkercad, και τα πιο πολύπλοκα όπως το AutoCAD, το Solidworks, το Inventor, το Blender ή το SketchUp. Ερευνήστε διαφορετικά προγράμματα και επέλεξε ένα που συμβαδίζει με τους στόχους και τις προτιμήσεις σας.

 

2. Κάνε online μαθήματα: Αναζήτησε διαδικτυακά μαθήματα που καλύπτουν το λογισμικό που έχεις επιλέξει. Πολλές πλατφόρμες όπως η Udemy, η Coursera και το YouTube προσφέρουν ολοκληρωμένα μαθήματα για λογισμικά σχεδιασμού. Ακολούθησε τα μαθήματα βήμα προς βήμα για να κατανοήσεις τα βασικά και σταδιακά να προχωρήσεις σε πιο προηγμένες τεχνικές.

 

3. Ασκήσου τακτικά: Η εκμάθηση προγραμμάτων σχεδιασμού απαιτεί πρακτική εξάσκηση. Αφιέρωσε χρόνο (έστω 1 ώρα την ημέρα) για να εργαστείς σε σχεδιαστικά project, να πειραματιστείς με διαφορετικά εργαλεία και να εξερευνήσεις τις λειτουργίες του λογισμικού. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο πιο πολλές δυνατότητες θα ανακαλύπτεις στο λογισμικό.

3D μοντελοποίηση αλεξίπτωτου

4. Μπες σε κοινότητες σχεδιασμού: Ασχολήσου με κοινότητες σχεδιασμού και forum σχετικά με το πρόγραμμα που θέλεις να μάθεις. Μπορείς να μάθεις από έμπειρους σχεδιαστές, να κάνεις ερωτήσεις και να λάβεις χρήσιμα σχόλια για τη δουλειά σου. Η συμμετοχή σε συζητήσεις και η κοινή χρήση των δημιουργιών σου μπορεί να βελτιώσει την μαθησιακή σου εμπειρία.

 

5. Βρες οnline πόρους και σεμινάρια: Εκτός από τα μαθήματα, υπάρχουν πολυάριθμοι δωρεάν διαδικτυακοί πόροι και σεμινάρια που διατίθενται για εκμάθηση προγραμμάτων σχεδιασμού. Ιστότοποι όπως το Adobe Creative Cloud tutorials, το Blender Guru και το Learning Center του SketchUp έχουν πολύτιμες συμβουλές και κόλπα.

 

6. Δοκίμασε να σχεδιάσεις κάτι απλό: Ήρθε η ώρα σου! Τόλμήσε να σχεδιάσεις κάτι απλό. Ένα μπρελόκ με το όνομα σου, έναν κύβο ή ένα απλό γλαστράκι. Δε χρειάζεται να έχεις τέλειο αποτέλεσμα αλλά έτσι θα εφαρμόσεις όσα μαθαίνεις. Μόνο έτσι θα εξερευνήσεις διαφορετικές πτυχές του λογισμικού που μελετάς. Αργότερα εξασκήσου στην αναδημιουργία υπαρχόντων σχεδίων, αντιμετώπισε τις προκλήσεις και δημιούργησε ένα πρωτότυπο project. Η ενασχόληση με project που σε ενδιαφέρουν, οι δοκιμές και τα λάθη θα σε βοηθήσουν να εργάζεσαι με ένα ισχυρο κίνητρο αλλά και αφοσίωση.

Τεχνικές όψεις

7. Πειραματίσου: Τα προγράμματα σχεδίασης έχουν συχνά ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και δυνατοτήτων. Μην φοβάσαι να πειραματιστείς και να εξερευνήσεις διαφορετικές τεχνικές. Δοκίμασε διαφορετικά εφέ, ροές εργασίας και στυλ για να επεκτείνεις τις δημιουργικές σου ικανότητες.

 

Και κάτι ακόμα…

 

Θυμήσου, η εκμάθηση προγραμμάτων σχεδιασμού απαιτεί χρόνο και υπομονή. Ξεκίνησε με τα βασικά, χτίσε σταδιακά τις δεξιότητές σου και μη διστάσεις να αναζητάς βοήθεια όταν χρειάζεται. Με σωστές πρακτικές μπορείς να γίνεις ικανός σε προγράμματα σχεδίασης 2D και 3D.

 

Ακόμα και αν δε βρίσκεις χρόνο ή έχεις την ανάγκη να σου τα ξεκαθαρίσει κάποιος ή να σε καθοδηγήσει ένας πιο έμπειρος, μπορώ να σε βοηθήσω και να παρακολουθήσω την πρόοδό σου, για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Από σένα περιμένω αυτά που θα σου μεταδώσω να τα εφαρμόζεις τακτικά, ώστε να υπάρχει μια ροή στην απόκτηση γνώσεων.

Προσφέρω ταχύρυθμα μαθήματα σε σχεδιαστικά προγράμματα 2D/3D, εδώ στη Λάρισα. Είσαι εκτος Λάρισας; Επικοινώνησε μαζί μας για να ελέγξουμε τη διαθεσιμότητα online μαθημάτων, και να καθορίσουμε το ρυθμό που θα σε βολέψει καλύτερα.

 

Η εκμάθηση προγραμμάτων σχεδίασης 2D και 3D μπορεί να είναι μια ανταποδοτική και πολύτιμη δεξιότητα. Είτε θέλεις να μάθεις να σχεδιάζεις κουζίνες είτε μηχανολογικά εξαρτήματα, καλό είναι να ξέρεις ότι υπάρχει ένας ειδικός με 17 χρόνια εμπειρίας κοντά σου, με στήριξη όποτε την χρειάζεσαι.

 

Διοργανώνω ταχύρυθμα μαθήματα σε σχεδιαστικά προγράμματα 2D/3D στη Λάρισα στο χώρο μας (3D Print It and More - Παπακυριαζή 45), καθώς και online.

3D Μοντελοποίηση μηχανολογικού εξαρτήματος

Και την καλύτερη συμβουλή που την ακολουθώ κάθε μέρα και στην λέω με απόλυτη ειλικρίνεια :

Μην φοβάσαι την τελειότητα - δεν πρόκειται να τη φτάσεις ποτέ.

 

Αυτό θα σε κάνει ικανό να φτάσεις το στόχο σου ορίζοντας μικρά βήματα, μικρούς στόχους και να δέχεσαι τα λάθη ως ακόμα μια ευκαιρία να μάθεις κάτι που δεν έχεις σκεφτεί ότι θα μπορούσες να κάνεις… Ναι! Aκόμα και με αυτόν τον τρόπο.

3D Print It and More

Στείλε μήνυμα εδώ για οποιαδήποτε απορία. Ζήτα μια προσφορά. Απαντώ το συντομότερο.
Θα χαρώ να μιλησουμε.

Upload File

Thanks for submitting!

bottom of page