top of page
Printing Robot Model

3D ΕΚΤΥΠΩΣΗ

 

ΚΑΝΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τι είναι 3D εκτύπωση;

Πάμε στο ψητό λοιπόν! Τρισδιάστατη εκτύπωση ή 3D printing είναι μια διαδικασία προσθετικής κατασκευής τρισδιάστατων στερεών αντικειμένων (Additive Manufacturing - AM) εισάγοντας ένα συγκεκριμένο ψηφιακό αρχείο, με κατάληξη STL, σε ένα λογισμικό slicer (Cura, Simplify3D).

Η δημιουργία ενός τρισδιάστατου εκτυπωμένου αντικειμένου επιτυγχάνεται με τη χρήση προσθετικών διαδικασιών. Σε μια προσθετική διαδικασία ένα αντικείμενο δημιουργείται με την τοποθέτηση διαδοχικών στρωμάτων υλικού από τη βάση μέχρι την κορυφή. Δηλαδή πρόκειται για προσθετική διεργασία η οποία συνδέει υλικό στρώση με στρώση. Κάθε μια από αυτές τις στρώσεις μπορεί να θεωρηθεί ως μια λεπτή κομμένη διατομή του αντικειμένου.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι το αντίθετο της αφαιρετικής κατασκευής που είναι η κοπή ενός κομματιού μετάλλου, ξύλου ή πλαστικού, για παράδειγμα, με ένα μηχάνημα laser ή CNC.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση σας δίνει τη δυνατότητα να παράγετε πολύπλοκα σχήματα χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Και ναι, αυτό είναι πιο οικολογικό!

Τι είναι STL αρχείo;

Πρόκειται για ένα αρχείο το οποίο αποθηκεύει πληροφορίες για ένα ή περισσότερα τρισδιάστατα μοντέλα. Αυτή η μορφή περιγράφει μόνο τη γεωμετρική επιφάνεια ενός τρισδιάστατου αντικειμένου χωρίς να αντιπροσωπεύει χρώμα, υφή ή άλλα κοινά χαρακτηριστικά του μοντέλου.

Αυτά τα αρχεία δημιουργούνται συνήθως από ένα πρόγραμμα σχεδίασης με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD) ως τελική φάση της διαδικασίας τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε αρχεία STL από την κατάληξη αρχείου ".stl".

Ποια είναι η διαδικασία της 3D εκτύπωσης;

 

Η 3D εκτύπωση σε βήματα:

1. Σάρωση ή σχεδίαση μοντέλου

2. Μετατροπή σε αρχείο STL

3. Μεταφορά στο λογισμικό του εκτυπωτή και επεξεργασία του αρχείου STL

4. Προετοιμασία του εκτυπωτή

5. Κατασκευή (3D εκτύπωση)

6. Απομάκρυνση

7. Μετεπεξεργασία

8. Ποιοτικός έλεγχος και έγκριση προς εφαρμογή

Οι τεχνολογίες 3D εκτύπωσης που διαθέτουμε

FDM

 

Η μοντελοποίηση συντηγμένης εναπόθεσης, ή FDM (Fused Deposition Modeling), είναι μια μέθοδος εξώθησης υλικών για την κατασκευή αντικειμένων ή πρωτοτύπων. Tα υλικά εξωθούνται μέσω ενός ακροφυσίου και οι στρώσεις αυτών ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα αντικείμενα.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες  πληροφορίες, μπορούμε να αναφέρουμε ότι ένας τυπικός εκτυπωτής 3D της μεθόδου FDM, παίρνει ένα πολυμερές νήμα και το πιέζει μέσα σε ένα θερμαινόμενο ακροφύσιο, το οποίο λιώνει το υλικό και το εναποθέτει σε δισδιάστατα στρώματα. Ενώ είναι ακόμα ζεστά, αυτά τα στρώματα συγχωνεύονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τελικώς ένα τρισδιάστατο αντικείμενο.

FDM technology.png

Στοιχεία ενός 3D εκτυπωτή FDM (πηγή:manufactur3dmag.com)

Διαδικασία 3D εκτύπωσης μιάς φιγούρας με FDM (3D Print It and More)

Υλικά

PLA, PLA+, Wood/PLA, ABS, PETG, TPU, PP, Nylon, Nylon Carbon Fiber.

Για να καταλάβεις τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού και να τα συγκρίνεις με σκοπό διαλογής για το αντικείμενο που θέλεις να εκτυπώσεις, θα σε βοηθήσει αρκετά ο Οδηγός για Νήματα 3D Printing που έχω ετοιμάσει για σένα.

 

Χρώματα

Διαθέτουμε χρώματα από 

 • τα βασικά άσπρο, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο

 • τα φανταστικά μωβ, σιέλ, ροζ, πορτοκαλί, καφέ, γκρι…  

 • τα πιο εντυπωσιακά γαλαξίας, μαρμάρινο, χρυσαφί, ασημένιο, μίξη (dual-color) χρυσαφί/ασημένιο, ακόμα και διαφανές!

 

SLA

Ανήκει στην κατηγορία τρισδιάστατων εκτυπώσεων ρητίνης. 

Η στερεολιθογραφία, πιο συχνά αναφέρεται ως τρισδιάστατη εκτύπωση SLA (Stereolithography), είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και διαδεδομένες τεχνικές στον κόσμο της κατασκευής αντικειμένων. Λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα UV λέιζερ υψηλής ισχύος για τη σκλήρυνση της υγρής ρητίνης που περιέχεται σε μια δεξαμενή για να δημιουργήσει το επιθυμητό τρισδιάστατο μοντέλο. Με λίγα λόγια, αυτή η διαδικασία μετατρέπει το φωτοευαίσθητο υγρό σε τρισδιάστατα στερεά πλαστικά, στρώση προς στρώση, χρησιμοποιώντας λέιζερ και φωτοπολυμερισμό.

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας το λέιζερ αποτυπώνει την πρώτη στρώση της εκτύπωσης στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Στα σημεία όπου το υγρό στερεοποιείται σημαίνει ότι εκεί "χτύπησε" το λέιζερ.

Μετά την πρώτη στρώση, η πλατφόρμα ανυψώνεται σύμφωνα με το πάχος του στρώματος (συνήθως περίπου 0,05 mm) και η πρόσθετη ρητίνη αφήνεται να ρέει κάτω από το τμήμα που εκτυπώθηκε ήδη. Στη συνέχεια, το λέιζερ στερεοποιεί την επόμενη διατομή και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρο το αντικείμενο. Η ρητίνη που δεν ακτινοβολείται από το λέιζερ παραμένει στον κάδο, συλλέγεται και επαναχρησιμοποιείται στην επόμενη εκτύπωση. Αφού ολοκληρωθεί η εκτύπωση, το μοντέλο αφαιρείται από την πλατφόρμα, πλένεται από την περίσσεια ρητίνης και έτσι τοποθετείται σε ειδική συσκευή UV για την τελική σκλήρυνση. Η ωρίμανση μετά την εκτύπωση επιτρέπει στα αντικείμενα να αποκτήσουν την υψηλότερη δυνατή αντοχή και ποιότητα.

SLA technology.png

Διαστάσεις εκτύπωσεις

Μέγιστη διάσταση εκτύπωσης 400 x 400 x 400 mm αλλά και δυνατότητα μεγαλύτερης κλίμακας.

Τι μπορούμε να 3D εκτυπώουμε;

Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση θα καταλάβετε και ποιά είναι η χρήση των εκτυπωμένων αντικειμένων. Μέχρι τώρα έχουμε αναλάβει με επιτυχία 3D εκτύπωση πάνω σε:

 • Μηχανολογικά εξαρτήματα για μηχανήματα, αυτοκίνητα, ποδήλατα κ.α.

 • Μοντέλα ιατρικής με δεδομένα από μαγνητική ή αξονική τομογραφία

 • Κοσμήματα (βραχιόλια, κρεμαστά κολιέ, σκουλαρίκια κ.α.)

 • Κουπάτ (κουπ πατ) εργαλεία κοπής ζαχαρόπαστας και πηλού αλλά και σφραγίδες

 • Topper για τούρτες

 • Μακέτες αρχιτεκτονικής 

 • Είδη δώρων

 • Μήτρες καλουπιών

 • Διακόσμηση χώρου (αγαλματίδια, 3D γράμματα, επιγραφές)

 • Φιγούρες

 • Μινιατούρες

 • Custom μπρελόκ

 • Μολυβοθήκες

 • Φωτιστικά

 • Ζωάκια

 • Γλαστράκια

 • Βάσεις και θήκες κηνητών

 • Λογότυπα

 

Σχέδια για 3D εκτύπωση (3D designs)

 

Στις παρακάτω ιστοσελίδες πολυ πιθανόν να βρείς σχεδιασμένα μοντέλα που έψαχνες. Τέτοιοι ιστότοποι όπως το Thingiverse είναι αφιερωμένοι στην κοινή χρήση αρχείων ψηφιακής σχεδίασης που δημιουργούνται από χρήστες και παρέχουν κυρίως δωρεάν σχέδια ανοιχτού κώδικα.

 

thingiverse.com

cults3d.com

printables.com

 

Πόσο κοστίζει μια 3D εκτύπωση;

Η τιμή για μια 3D εκτύπωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • η πολυπλοκότητα του μοντέλου

 • το είδος υλικού που θα χρησιμοποιηθεί

 • ο χρόνος εκτύπωσης και

 • η ανάγκη για σχεδίαση μοντέλου που χρειάζεται.

Για να έχεις μια εκτίμηση του κόστους, στο 3D Print it and More λαμβάνουμε υπόψη τον όγκο του μοντέλου που θέλεις να εκτυπώσεις. Συνήθως, η χρέωση γίνεται ανά μέτρο (m) υλικού που χρησιμοποιήθηκε αλλά και το αν θα σχεδιάσουμε εμείς κάτι αποκλειστικά για σένα!

 

Για παράδειγμα, τα μικρά εξαρτήματα με έτοιμο σχέδιο μπορεί να κοστίζουν από 5-20 ευρώ ανά τεμάχιο .

Συνολικά, για να υπολογίσεις το κόστος της 3D εκτύπωσης, θα πρέπει να έχεις υπόψη τον όγκο του μοντέλου, τον χρόνο εκτύπωσης, το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και την υπηρεσία σχεδίασης (αν χρειαστεί) . 

Καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον πάροχο 3D εκτύπωσης για να λάβεις μια προσφορά για ένα συγκεκριμένο μοντέλο που θέλεις να εκτυπώσεις.

Αλλά περίμενε, υπάρχει κάτι ακόμα! 

 

Στο 3D Print it and More προσφέρουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ:

 1. Δείγματα χωρίς χρέωση μέχρι να πετύχουμε το επιθυμιτό αποτέλεσμα.

 2. ΕΚΠΤΩΣΗ ανάλογα με τον αριθμό τεμαχίων.

 

 

Στο 3D Print It and More εγγυόμαστε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Δεν αφήνουμε κανέναν πελάτη ανικανοποίητο!

Στείλε μήνημα εδώ για οποιαδήποτε απορία. Ζήτα μια προσφορά. Απαντώ το συντομότερο δυνατό.
Θα χαρώ να μιλησουμε.

Upload File

Thanks for submitting!

hand.jpg
Εφαρμογή 3D εκτύπωσης για ρομποτικό βραχίονα
vases.jpg
3D εκτυπωμένα διακοσμητικά βάζα
earrings.jpg
3d εκτυπωμένα σκουλαρίκια
printed skull.jpg
3D εκτυπωμένο κρανίο με δεδομένο μαγνητικής-αξονικής τομογραφίας
bottom of page