top of page

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΛΟΥΠΙΩΝ

Πρωτότυπα καλούπια με τη βοήθεια του 3D Printing 

Πρωτότυπα καλούπια

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΟΥ !

Όχι άλλη αναμονή. Επιτάχυνε τη διαδικασία παραγωγής και δες τα προϊόντα σου να ζωντανεύουν. Πώς δηλαδή; 

Στο 3D Print it and More έχουμε 3 μεθόδους κατασκευής καλουπιών:

1. Καλούπια σιλικόνης

2. Vacuum Thermoforming καλούπια

3. 3D Printed καλούπια

Πάμε να δούμε σταδιακά πως μπορεί να σε εξυπηρετήσει το κάθε είδος καλουπιού που παράγω:

1. Καλούπια Σιλικόνης

Πώς φτιάχνεται καλούπι σιλικόνης; 

Η κατασκευή καλουπιού από σιλικόνη είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι με ορισμένα υλικά. Στην συνέχεια θα βρείς συμβουλές για το πώς να κάνεις και εσύ ένα τέτοιο καλούπι.

Υλικά που χρειάζεσαι:

 1. Υλικό για το μοντέλο που θέλεις να καλουπώσεις - μήτρα (μπορεί να είναι οποιοδήποτε αντικείμενο ή γλυπτό).

 2. Σιλικόνη υγρή (συνήθως σε μορφή δύο συστατικών που χρειάζονται να αναμιχθούν).

 3. Μεταλλικός, γυάλινος ή πλαστικός κάδος ή άλλος κατάλληλος χώρος για να δημιουργηθεί το καλούπι.

 4. Αντικολλητικό σπρέυ. Δεν είναι πάντα απαραίτητο.

 5. Πλαστικό ή χάρτινο κουτί (ανάλογα με το σχήμα του μοντέλου).

 6. Μίξερ ή σπάτουλα για να ανακατέψεις τη σιλικόνη.

 7. Μάσκα και γάντια για προστασία.

Καλούπι σιλικόνης σε σχήμα τριανταφύλλου για κερί

Διαδικασία κατασκευής καλουπιού σιλικόνης:

ΒΗΜΑ 1:

1.1. Προετοίμασε το μοντέλο σου: Βεβαιώσου ότι το μοντέλο είναι καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνη ή υπολείμματα που θα μπορούσαν να επηρρεάσουν το καλούπι.

1.2. Εφάρμοσε αντικολλητικό σπρέυ: Ψέκασε αντικολλητικό σπρέυ στο μοντέλο σου για να διευκολύνεις τον αποχωρισμό του από τη σιλικόνη.

1.3. Κατασκευή του κουτιού: Φτιάξε ένα κουτί από μακετόχαρτο, χαρτόνι ή ακόμα από ένα εξατομικευμένο 3D printed περίβλημα με πάτο για μέγιστη εξοικονόμιση σιλικόνης! Έπειτα τοποθέτησε το μοντέλο μέσα στο κουτί. Κόλλησε το μοντέλο στο πάτο του κουτιού ώστε να μην μετακινείται κατά τη διάρκεια παραγωγής καλουπιού. Βεβαιώσου ότι υπάρχει επαρκής απόσταση ανάμεσα στο μοντέλο και τις πλευρές του κουτιού για την εφαρμογή της σιλικόνης.

1.4. Χύτευση των δύο συστατικών: Ρίξε σε ένα ποτήρι μιας χρήσεως τα δύο συστατικά πάνω σε μία ζυγαριά, πάντα σε αναλογία 1:1 και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Διαδικασία κατασκευής καλουπιού σιλικόνης

ΒΗΜΑ 2:

Ανάμειξη της σιλικόνης: Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή ανάμειξη των δύο συστατικών της σιλικόνης. Χρησιμοποίησε ένα μίξερ ή μια σπάτουλα για να ανακατέψεις τα συστατικά μέχρι να είναι πλήρως ενωμένα.

ΒΗΜΑ 3:

3.1. Άπλωσε τη σιλικόνη: Άπλωσε την αναμεμιγμένη σιλικόνη πάνω από το μοντέλο σου στο κουτί. Βεβαιώσου ότι καλύπτεται πλήρως και ομοιόμορφα το μοντέλο, προσέχοντας να μην υπάρχει παγιδευμένος αέρας μέσα στη σιλικόνη.

3.2. Άφησε τη σιλικόνη να στεγνώσει. Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για το στέγνωμα της σιλικόνης. Συνήθως, χρειάζεται από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες για να στεγνώσει πλήρως.

ΒΗΜΑ 4:

4.1. Αφαίρεση του καλουπιού: Όταν η σιλικόνη στεγνώσει, αφαίρεσε το κουτί προσεκτικά. Η σιλικόνη θα πρέπει να είναι εύκαμπτη και να ακολουθεί το σχήμα του μοντέλου.

4.2. Καλούπωση: Αν θέλεις να καλουπώσεις ένα υλικό στο καλούπι, μπορείς να το γεμίσεις με κατάλληλο υλικό όπως ρητίνη, γύψο ή κερί κ.α.. Άφησε το υλικό να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες για τη δημιουργία ενός καλουπιού από σιλικόνη. Είναι σημαντικό να ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή της σιλικόνης και να λαμβάνεις υπόψη τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου που επιθυμείς να αποτυπώσεις.

καλούπι σιλικόνης σε σχήμα πατούσας για κερί

Πόσο διαρκεί ένα καλούπι σιλικόνης;

Η διάρκεια και η απόδοση του καλουπιού εξαρτώνται από τον τρόπο χρήσης του (χυτά υλικά, συχνότητα παραγωγής κλπ.). Η χύτευση των abrasive υλικών όπως το τσιμέντο μπορεί να διαβρώσει γρήγορα τις λεπτομέρειες του καλουπιού, ενώ η χύτευση υλικών όπως η παραφίνη δεν επηρεάζει τις λεπτομέρειες του καλουπιού.

Ψάχνεις για ποιοτικά καλούπια σιλικόνης;

Στο 3D Print It and More μπορούμε να κατασκευάσούμε για σένα ένα ή περισσότερα καλούπια σιλικόνης. Μας αρκεί η ιδέα σου, ένα σκίτσο, σχέδιο ή αντικείμενο της επιλογής σου. Τα καλούπια μας είναι:

 • Κατασκευασμένα από σιλικόνη ιδανικής μέσης σκληρότητας,

 • Οικονομικά λόγο εξατομικευμένου 3D printed κουτιού για μέγιστη εξοικονόμιση σιλικόνης,

 • Πρωτότυπα -  στο 3D Print It and More η πρωτότυπη ιδέα σου γίνεται πραγματικότητα χάρη της 3D εκτύπωσης του αντικειμένου που χρειάζεσαι (στην περίπτωση που δεν το έχεις σε φυσική μορφή)!

Καλούπι σιλικόνης κατασκευασμένο με 3D printed μήτρα

 

Αυτά τα καλούπια επιδέχονται το πηλό, το σαπούνι, τη ρητίνη, το jasminite, τη παραφίνη, τη σόγια (κερί), το γύψο, το τσίμεντο, το υγρό γυαλί, καθώς και τη σοκολάτα και γλυφιτζούρι, νερό (για παγάκι)... Σε αυτή την κατηγορία όλα βρίσκουν την τέλεια εφαρμογή τους.

Ποιά υλικά δέχεται το καλούπι σιλικόνης;
καλουπια σιλικόνης για γλειφιτζουρα

Εαν δεν έχεις κάποιο αντικείμενο ώστε να βασιστώ για το καλούπι σιλικόνης μπορώ να εκτυπώσω τρισδιάστατα ένα σχέδιο της επιλογής σου για μήτρα καλουπιού, είτε κάνοντας ένα πρωτότυπο 3D σχέδιο είτε βρίσκοντας ένα έτοιμο σχέδιο στο διαδίκτυο. Όρια δεν υπάρχουν στη φαντασία.. οπότε σε περιμένω!

Ιδανικές λύσεις αποτελούν τα προσωποποιημένα καλούπια (custom) σιλικόνης όπου μπορεί να αποτυπωθεί ένα όνομα ή ένα εταιρικό λογότυπο ώστε να αναπαράξεις σε πάρα πολλά αντίγραφα το γλύκισμα σου ή γιατί όχι το custom παγάκι σου!

 

2Θερμοδιαμόρφωση (vacuum thermoforming)

 

 

Eίναι μια απλή, γρήγορη λύση για την ανάπτυξη των δημιουργιών σου ιδανική για μικρή/μεσαία παραγωγή.

Πώς λειτουργεί η μηχανή vacuum thermoforming;

Με τη θερμοδιαμόρφωση θερμαίνεται ένα πλαστικό φύλλο μέχρι να γίνει αρκετά εύκαμπτο και στη συνέχεια χρησιμοποιείται πίεση κενού αέρα για να αποκτηθεί η επιθυμητή γεωμετρία του εξαρτήματος που έχουμε τοποθετήσει.

Για να φτιάξω λοιπόν τα καλούπια με τη μέθοδο της θερμοδιαμόρφωσης για τη μήτρα χρησιμοποιώ

 • Δικά σου πρωτότυπα φυσικά αντικείμενα ή

 • 3D εκτυπωμένα αντικείμενα (στη περίπτωση που έχεις την ιδέα αλλά δεν έχεις αντικείμενο).

Καλούπι θερμοδιαμόρφωσης - Λάρισα

Τι είδους φύλλα υπάρχουν;

Διαθέτω:

 • Διαφανές φύλλα από πλαστικό PETG, ασφαλές για τρόφιμα και κατασκευή επαναχρησιμοποιήσιμων καλουπιών

 • Φύλλα χύτευσης (HIPS) – προσφέρουν λείες λευκές σατέν φόρμες. Ιδανικά για περιβλήματα ηλεκτρικών προϊόντων, συσκευασία προϊόντων και τελικά εξαρτήματα. 

Πρωτότυπο καλούπι από 3D printed μήτρα

Πόσο μέγαλα καλούπια μπορώ να κατασκευάσω;

 

Ο περιορισμός διαστάσεων είναι εως 200 x 200 mm.

 

Τα καλούπια είναι food safe και επιδέχονται υλικά όπως ο πηλός, η παραφίνη, ο γύψος, η σιλικόνη και φυσικά η σοκολάτα. Τα τελικά αντικείμενα μπορεί να είναι κεριά, γλειφιτζούρια, σαπούνια, διακοσμητικά, σοκολάτες και αποτελούν ιδανική λύση για επιχειρήσεις που επιθυμούν μια μικρή/μεσαία custom παραγωγή.

Δες και:

Καλούπια σοκολάτας - Λάρισα

Πόσο κοστίζει μία κατασκευή με vacuum thermoforming;

Σε ένα πέρασμα μέσω vacuum thermoforming μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα ή περισσότερα αντικείμενα 3D εκτυπωμένα ή μη, έχοντας υπόψιν:

 • την κωνική γεωμετρία και 

 • το μέγεθος των αντικειμένων 

Mε ένα φύλλο έχεις δυνατότητα να κατασκευάσεις ένα ή όσα αντικείμενα χωράνε στη βάση vacuum (200x200 mm) και κοστίζει μόλις 25 €. 

Χρειάζεσαι περισσότερα καλούπια τα οποία θέλουν ξεχωριστή διαδικασία κατασκευής το κάθε ένα;

Έχουμε προσφορά !

ΈΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ!

Καλούπια σοκολάτας

3. 3D Printed Καλούπια

Σε ποιά περίπτωση τα φτιάχνουμε 3D printed;

Ποιά υλικα δέχεται ένα 3D printed καλούπι;

Ας προσπαθήσω να ξεμπερδέψω λίγο τα πράγματα..

Στην περίπτωση που δεν βολεύεσαι με κανέναν απο τους παραπάνω τρόπους κατασκευής καλουπιών, πάλι σου έχω λύση! Μπορώ να σου το εκτυπώσω! Δηλαδή τι σημαίνει αυτό: να κατασκευάσω απευθείας 3D printed καλούπια από food safe υλικά για χρήση παραγωγής γλυκισμάτων όπως γλυφιτζούρια.

3D printed food safe καλούπι για γλειφιτζούρι

Επιπλέον κατασκευάζω κουπάτ (3D cutters) διαφόρων διαστάσεων αλλά και σχεδίων κατα παραγγελία. Έχω εξειδικευτεί σε αυτή την κατηγορία και προσπαθώ να εξυπηρετήσω τους πελάτες μου (ζαχαροπλάστες, οργανωτές γάμου και βάφτισης, τα πολύ γνωστά candy bar) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!

Χρειάζεσαι βοήθεια ή μια συμβουλή; Ή απλά θέλεις  μια προσφορά; Απαντώ το συντομότερο.
Στείλε μήνημα εδώ για οποιαδήποτε απορία.
Θα χαρώ να μιλήσουμε.

Upload File

Thanks for submitting!

bottom of page