top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIvana Gluhovic

Καλούπια Θερμοδιαμόρφωσης:10+1 Πράγματα που Μπορείς να Κατασκευάσεις (Καί Γιατί Είναι Τόσο Εύκολο)

Έγινε ενημέρωση: 26 Μαρ

Καί τι αν δεν χρειάζεται ούτε μια σταγόνα σιλικόνης για να φτιάξεις ένα καλούπι για το κερί σου;


Σε αυτό το άρθρο θέλω να σας δείξω τις δυνατότητες τις θερμοδιαμόρφωσης αλλά και πρακτικά μέσω των project που είχαμε στο εργαστίριο του 3D Print It and More.


Είμαι η Ίβανα και θα σας δείξω πώς μπορεί να γίνει ένα καλούπι για πιο απίστευτα πράγματα σε μόλις λίγα λεπτά, όπως:



1. Σχολικά Project


Θέλεις μακέτες με εκπληκτική ακρίβεια για διάφορες σχολικές εργασίες στα μαθήματα της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, των καλλιτεχνικών; Με τη μέθοδο της θερμοδιαμόρφωσης όλα γίνονται παιχνιδάκι φτιάχνοντας καλούπια με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Στην παρακάτω εικόνα θα δεις ένα πολύ ενδιαφέρον project από εργασία πανεπιστημίου όπου βοήθησα να δημιουργηθεί το καλούπι από ένα υπάρχον αντικείμενο (τηλεκοντρόλ). Στη συνέχεια έγινε η χύτευση με γύψο και αποτυπώθηκε πιστά το αντίγραφο του αντικειμένου. Με vacuum thermoforming τα σχολικά project γίνονται πανεύκολα!


Αποτύπωση τηλεκοντρόλ με θερμοδιαμόρφωση
Αποτύπωση τηλεκοντρόλ με θερμοδιαμόρφωση για ένα σχολικό πρότζεκτ

2. Καλούπια για Γλιφιτζούρια


Φτιάξε με βάση το αγαπημένο σου αντικείμενο, ένα γλυφιτζούρι! Μπορείς με τα food safe καλούπια να δημιουργήσεις το πιο τέλειο και πρωτότυπο γλύκισμα ώστε να εντυπωσιάσεις σε party, σε βάπτιση ή ακόμα και αν θέλεις να κάνεις ένα εξατομικευμένο δώρο. Εδώ σου παρουσιάζω μια από τις τρομερές ιδέες των πελατών μας - ο σκούφος του Αη Βασίλη! Έδω ακολούθησα τα εξής βήματα:

1. Για μήτρα χρισιμοποίησα 3D εκτυπωμένο σκούφο συγκεκριμένων διαστάσεων,

2. Το αποτύπωσα με θερμοδιαμόρφωση και

3. Έτσι τα καλούπια γέμισαν με το μείγμα για τα γλειφιτζούρια.


Βουαλά!



Καλούπι για καπέλο με θερμοδιαμόρφωση
Καλούπι για το καπέλο του χιονανθρώπου σε γλειφιτζούρι

Γλειφιτζούρι φτιαγμένο από food safe καλούπια
Γλειφειτζούρι απο 2 καλούπια (σώμα και καπέλο) παραγωγής μας


3. Καλούπια Θερμοδιαμόρφωσης για Σοκολάτες


Αυτό είναι πραγματικά τόσο απλό, απολαυστικό και ένα περιζήτητο πράγμα που το θέλουν όχι μόνο οι ζαχαροπλάστες αλλά και όσοι θέλουν να προσφέρουν ένα τρομερό σοκολατάκι στο σπίτι σου. Αρκεί να έχεις μια ιδέα, ένα έτοιμο σχέδιο ή αντικείμενο που θέλεις να γίνει σοκολατένιο (πάντα κωνικής γεωμετρίας για εύκολο ξεκαλούπωμα). Θα το χρησιμοποιήσεις ως μήτρα καλουπιού στη διαδικασία vacuum thermoforming, εννοείται με food safe υλικά. Σε ένα φύλλο 20x20 εκατοστών του vacuum χωράνε πολλά σχέδια από τα σοκολατάκια σου! 


Καλούπια σοκολάτας με vacuum thermoforming
Καλούπια σοκολάτας από καλούπια θερμοδιαμόρφωσης

Μια custom σοκολάτα από καλούπι θερμοδιαμόρφωσης
Μια custom σοκολάτα από καλούπι θερμοδιαμόρφωσης

4. Καλούπια Θερμοδιαμόρφωσης για Σαπουνάκια


Η δημιουργία χειροποίητων σαπουνιών με τη συσκευή θερμοδιαμόρφωσης είναι όχι μόνο ένας απολαυστικός τρόπος που συνδυάζει την καινοτομία με την τέχνη αλλά και ο γρηγορότερος τρόπος να φτιάξεις τα μοναδικά σου καλούπια. Για να ξεκινήσεις, επέλεξε ένα αντικείμενο ως μήτρα για το καλούπι σαπουνιού που προτιμάς. Μόλις γίνει το καλούπι, λιώσε τη βάση σαπουνιού που έχεις επιλέξει. Μόλις ρευστοποιηθεί, ρίξτο στο καλούπι και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχεις όμορφα φτιαγμένα, μοναδικά σαπούνια για ένα τέλειο δώρο ή μια luxury προσθήκη στην περιποίηση της επιδερμίδας σου.



Σαπούνι από καλούπι θερμοδιαμόρφωσης
Ένα σαπουνάκι με κωνική γεωμετρία ιδανικό για θερμοδιαμόρφωση

5. Καλούπια Θερμοδιαμόρφωσης για Κεριά


Έχεις την επιλογή να φτιάξεις καλούπι από ένα δικό σου αντικείμενο ή εναλλακτικά να 3D εκτυπώσεις το σχέδιο σου. Μια συμβουλή: για να ξεκαλουπώσεις πιο εύκολα, το αντικείμενο πρέπει να έχει μία κωνικότητα και να τοποθετείται με την κορυφή προς τα πάνω. Για παράδειγμα, αν θέλεις κερί σε μορφή μήλου, θα πρέπει να το κόψεις στη μέση ή να βρείς μια άλλη κατάλληλη κωνική γεωμετρία, όπως ένα ποτήρι ή … τί λες για ένα μπρόκολο ρομανέσκο για ένα καλούπι εμπνευσμένο από τη φύση;



Ένα κερί από vacuum thermoforming καλούπι
Ένα κερί πανέυκολα φτιαγμένο από vacuum thermoforming καλούπι

Καλούπι με σχήμα μπρόκολο ρομανέσκο
Ένα καλούπι που αποτύπωσε της θαυμάσιες γραμμές φύσεως

6. Γλαστράκια


Αυτό είναι μια όντως απολαυστική επιλογή. Μετατρέπεις το σχέδιο σου σε 3D εκτυπωμένο αντικείμενο, έχοντας υπόψιν τη σωστή γεωμετρία για να αποτυπωθούν όλες οι λεπτομέρειες στη συσκευή vacuum thermoforming. Έπειτα γεμίζεις το τελικό καλούπι με ένα τσιμέντο ταχείας πήξεως ή γύψο, ακολουθώντας τα βήματα μια δημιουργικής διαδικασίας. Το γλαστράκι σου θα είναι έτοιμο σε λιγότερο από μια μέρα για το αγαπημένο σου φυτό.



Custom γλαστράκια με θερμοδιαμόρφωση
Ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις ένα custom γλαστράκι

7. Βάση Κινητού


Πάλι ίδια παρασκευαστική διαδικασία όπως με τα γλαστράκια. Ενώ υπάρχουν έτοιμα σχέδια για βάσεις κινητού που αποτυπώνονται εύκολα στη διαδικασία vacuum thermoforming, μπορείς να πειραματιστείς με τις δικές σου ιδέες (πάντα κωνικές γεωμετρίες) και να τοποθετήσεις το κινητό σου με τη δικιά σου φαντασία.



Βάση κινητού από vacuum thermoforming καλούπι
Βάση κινητού από γίψο και γνωστό καλούπι

8. Ολόγραμμα


Με ένα απλό βήμα μπορείς να κάνεις ένα ολόγραμα ειδικό για οθόνες του smartphone σου και να βλέπεις τρισδιάστατες παραστάσεις σαν να συμβαίνουν μπροστά σου.  Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια ειδική γεωμετρία της μήτρας, δηλαδή μια πυραμίδα με επίπεδη κορυφή. Αφού σχημάτισες το καλούπι με vacuum thermoforming, κόψε προσεκτικά το κομμάτι που περισσεύει με ένα ψαλίδι, τοποθέτησε το ανάποδα στο κέντρο της οθόνης σου και δες τη μαγεία!


γραμμα κινητού από vacuum thermoforming καλούπι
Ολόγραμμα κινητού από vacuum thermoforming καλούπι

9. Μίνι-Terrarium (Zωοτροφείο)


Τι παράξενο αλλά και φοβερό είναι το να έχεις ένα mini terrarium σχηματίζοντας το ίδιο αντικείμενο δύο φορές για να φτιάξεις το πλαστικό κουκούλωμα και τη βάση από τσιμέντο. Έπειτα φτιάχνεις την βάση του ζωοτροφείου μέσα στο σχηματισμένο κέλυφος από πηλό, με προσθήκη άμμου και μπογιάς για να δημιουργηθεί μια αίσθηση ρεαλισμού. Θα μπορούσες επίσης να προσαρμόσεις αυτό το project ώστε να περικλείει πραγματικά φυτά, απλώς σκέψου ποιές ποικιλίες θα γίνουν πιο ανθεκτικές σε αυτό το περιβάλλον. Δοκίμασε με παχύφυτα ή αμάραντο και θα καταλάβεις την διαφορά.


mini terrarium από vacuum thermoforming καλόυπι
Μια φαντιστική ιδέα - mini terrarium από μόνο ένα καλόυπι

10.  Custom-made Ρολόι


Ναι, αλήθεια είναι! Μπορείς να κάνεις και ένα δικό σου ρολόι τοίχου, από τσιμέντο! 

Πρώτα κόβεις το ξύλο με λέιζερ (ή με άλλο κοπτικό μέσο) ή το 3D εκτυπώνεις για την μήτρα ρολογιού. Αφού σχηματίσεις το πλαστικό καλούπι πάνω στη μήτρα με το FormBox, θα ανοίξεις μία τρύπα με τρυπάνι στο κέντρο του καλουπιού για τους δείκτες του ρολογιού και θα προσθέσεις το μηχανισμό. Οι μηχανισμοί ρολογιών είναι φθηνοί και τους βρίσκεις εύκολα - μεγάλο περιθώριο για πειραματισμούς!


Ρολόι με τη μέθοδο vacuum thermoforming
Μίνιμαλ custom ρολόι με τη μέθοδο vacuum thermoforming

11. Φαγώσιμα Διακοσμητικά Τούρτας


Και το καλύτερο στο τέλος! Έχεις ιδέα για την τούρτα σου αλλά θέλεις να προσθέσεις και ένα εξτρά διακοσμητικό ώστε να γίνει η τούρτα μία και μοναδική; Οπότε ξεκινάς από ένα αντικείμενο δικό σου ή αν είναι κάτι που δεν υπάρχει, σε στερεή μορφή, το 3D εκτυπώνεις και ύστερα φτιάχνεις το food safe πλαστικό καλούπι με την μέθοδο vacuum thermoforming. Στο τέλος γεμίζεις το καλούπι με τις φαγώσιμες πρώτες ύλες σου. Δες κι ένα παράδειγμα του Βούδα που τοποθετήθηκε πάνω σε μία τούρτα κι έδωσε μια εντυπωσιακή τελική πινελιά.


Καλούπι Βούδα για διακοσμητικό τούρτας
Ο Βούδας εδώ έγινε καλούπι για διακοσμητικό τούρτας με την απλότητα θερμοδιαμόρφωσης...


Διακοσμητικό τούρτας -  ο Βούδας
... με αυτό το σούπερ αποτέλεσμα


Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδέες μας. Για περισσότερη έμπνευση ή οποιαδήποτε απορία γραψε σχόλιο και θα χαρώ να συζητήσουμε τις δυνατότητες της θερμοδιαμόρφωσης. 






15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page